vaartocht

Natuurhistorisch arrangement

Met de open schuit wordt het gezelschap vervoerd

Jisp te voet en te water

De samenwerking tussen bezoekerscentrum De Poelboerderij en de Oudheidkundige Commissie Jisp heeft geleid tot twee uitgebreide excursies rond het prachtige dorpje Jisp. En wel op de zondagen 3 juli en 4 september.
Het ongeveer zes uur durend arrangement bestaat uit puur Zaanse ingrediŽnten: rondvaart door het Wormer- en Jisperveld, Zaanse koek, wandeling-door de `Parel van de Zaanstieek Jisp, lunch met een broodje paling en Jisperkaas, een bezoek aan het monumentale Raadhuis en als afzakkertje een Zwettertje (Zaans bitter). Rode draad in het arrangement is genieten van de historie en natuur in dit unieke Zaanse gebied.
Jisp ligt midden in het natuurmonument Wormer- en Jisperveld en heeft zijn landelijke karakter grotendeels behouden. In de 16e en 17e eeuw telde het dorp meer inwoners dan tegenwoordig. Toen maakte het een grote bloei door omdat het een open verbinding had met de Zuiderzee. Er werd veel geld verdiend in de haringvisserij, walvisvaart, beschuitbakkerij en zeilmakerij. Jisp telde maar liefst 50 beschuitbakkerijen voor de bevoorrading van de vloot.
De excursie begint om 09.45 uur met ontvangst in de Poelboerderij aan de Veerdijk 106 te Wormer waar koffie/thee en Zaanse koek klaarstaat. De vaartocht geschiedt met open boot door het Wormer- en Jisperveld. Onder begeleiding van een gids wordt uitleg gegeven over ontstaan, historie en gebruik van dit laagveengebied.

Zwettertje

Ook is er aandacht voor de huidige natuurwaarden en beheer. De lunch in dorpshuis De Lepelaar bestaat uit broodjes Jisperkaas, paling uit het veld, duivenkater, boerenmelk en warme dranken. Daarna volgt een korte wandeling door Jisp met gids en bezoek aan het Raadshuis, met aandacht voor weduwen en wezen, bodemvondsten, walvisvaart en typisch Jisper gebruiken, met aansluitend de terugvaart naar De Poelboerderij. Vanaf 15.00 uur is er gezellig nazitten met koffie/thee/warme chocolademelk en een Zwettertje.
De excursie met lunch in De Lepelaar kost Ä 27,50 p.p. inclusief rondleidingen, hapjes en drankjes. Aangezien deze excursie is gebonden aan een maximum van 25 personen adviseren wij tijdig te reserveren. Via tel. (075) 6219100 of e-mail.